Persoonlijke groei

Er is iets in je ‘zijn’ dat niet lekker zit, iets dat aan je knaagt, je voelt dat het niet stroomt. Alleen weet je niet wat het is. Je wilt er wel wat aan doen, maar je weet niet hoe.

Dan ben je bij mij aan het goede adres. Ik kan je helpen om uit te zoeken wat er aan de hand is. Maar dat kan ik niet zomaar; jouw nieuwsgierigheid en motivatie zijn onmisbaar. Het is belangrijk om naar jezelf te kijken, je bewust te worden van hoe je bent, bewust te worden van de patronen die bij jouw systeem horen. Vanaf een afstand kijk je naar jezelf, zonder oordeel, maar met vriendelijkheid, nieuwsgierigheid en verwondering.

Patronen zijn hardnekkig. Wanneer je je eigen patronen beter kent, wil je er wel of niet iets mee doen. Ik ga je helpen je te laten ervaren hoe je ermee kunt dealen; ze compleet willen ‘deleten’ is bijna ondoenlijk. Bied geen weerstand, wees vriendelijk voor jezelf: ‘don’t say no, just say o’. Wanneer dat uiteindelijk is gelukt, kun je spreken van persoonlijke groei. Daar word je rijker van; je bent meer in balans. Gun jezelf die rust en ruimte! Dat kan prima in mijn praktijkruimte aan huis. Als je liever praat onder het lopen, gaan we de natuur in.

Behalve gesprekken bied ik ook lichaamsgerichte oefeningen aan. Een voorbeeld daarvan is dat ik je bewust laat worden van de manier waarop je staat. Rechtop, gebogen, naar voren of naar achteren, je hoofd hangend of neus omhoog; alles kan. Een belangrijke vraag die ik daarbij zou stellen, is bijvoorbeeld: ‘wat gebeurt er nu met je ademhaling?’

Ik geef de voorkeur aan ‘ervaringsgericht werken’. Dat wil zeggen dat wat je tijdens een sessie leert, je in je dagelijks leven gaat toepassen. Daarom hou ik een periode van drie à vier weken tussen twee sessies aan.

Wanneer je geïnteresseerd bent, hebben we eerst een oriëntatiegesprek. Allereerst zodat ik kan beoordelen of ik iets voor je kan betekenen. Er kan sprake zijn van een andere (psychiatrische of verslavings-) problematiek. In dat geval verwijs ik door naar of werk ik samen met andere behandelend experts.